Evde Saç Bakımı ve Önerileri
20 Temmuz 2024

Evde Saç Bakımı ve Önerileri

Saç Bakımı

Saç bakımı, hem kadınlar hem de erkekler için önemli bir konudur. Baş üzerinde yer alan kıl kümesine genel olarak saç denilmektedir. Vücuttaki diğer kıllardan daha hızlı uzayabilme özellikleri bulunmaktadır. Her kılın büyümesi ve duraklaması birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Bir kısmı büyürken, diğerleri dökülebilir. Sadece yeni doğanlarda kıllar aynı dönemde bulunur. Bu yüzden bebeklerin 2-3 haftalık olduklarında aniden tüm saçları dökülür. Ancak bebekler 6 aylık olduklarında yetişkinlerdeki saç düzenine gelir. Irk, yaş, cinsiyet ve hormonların etkisiyle farklı saç şekilleri oluşur. Bazı saçlar düzken, bazıları kıvırcık, dalgalı olabilir.

Saçın Yapısı Nasıldır?

Saçın içerisindeki gözenekli yapı sürekli yağ üretimi yaparak saçı ve deriyi yağlandırır. Gözenekli yapının görünen kısımlarında özel kaslar bulunur. Saça renk veren pigmentler kırmızı, sarı ve mavi renklidir. Sarılar küçük, maviler büyük hacme sahiptir. Sarı pigmentler ortada bulunur. Kimyasal işlemlerle saç rengi değiştirilirken mavi kızıllanır ve sarı renge gelir. İşlem daha ileriye gittiğinde beyaza yakın bir renk elde edilir. Bu pigmentlerin olmadığı hallerde albino denilen özel bir durum gelişir. Saçların beyazlaması renk değişikliğinden ziyade, siyah olanların dökülmesiyle dayanıklı olan beyaz saçların kalmasından meydana gelir.

Saçlarda Oluşabilecek Sorunlar Nelerdir?

Saçların saçkıran, mikrobik hastalıklar gibi sebeplerle dökülmesinin yanında, vitamin eksikliği, şeker hastalığı, hormonlardaki bozukluk ya da bilinmeyen bir rahatsızlıktan dökülmesi mümkün olabilir. Saç dökülmelerinin sebebi tespit edilemediğinde tedavisi doğru yapılamaz. Hem erkekleri hem de kadınları etkisi altına alan saç dökülmesi, yaşa bağlı olarak farklı şiddette yaşanabilir. Erkeklerde tepede ve alnın iki yanında oluşan dökülme, kadınlarda seyrelme şeklinde yaşanır. Saçların dışarıdaki etkenlerden matlaşması, kırılması ve dökülmesi sebebiyle uygulamanız gereken bakımı ihmal etmemeniz, canlı ve güzel saçlara sahip olmanıza sebep olacaktır. Saçlara bakım yapılarak dökülmelerini önleyebilir, daha canlı hale getirebilirsiniz.

Saç Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

  • Saçlarla daha az oynamak yağlanmalarını geciktirecektir. Bu sebeple ellerinizle saçlarınızı kurcalamayın.
  • Saçların düzgün durulanması matlaşıp, yıpranmalarına engel olacaktır. Saçta kalmış olan şampuan artıkları saçı elektriklendirerek, dökülmelerine sebep olur. Bu sebeple saçlarınızı 2-3 kez durulayın.
  • Saçlar uçlardan açılarak taranmalıdır. Günde çok sık saç taramak, köklere zarar vereceğinden dökülmesine sebep olur.
  • Saçlarda bulunan kırıkları sürekli temizletmek daha sağlıklı ve bakımlı saçlara sahip olmanızı sağlar. Kırık saçlar mat görünüme sebep olur.
  • Kullanmakta olduğunuz şampuanı 6 ayda bir değiştirmeniz gerekir. Saçınızda alışkanlık yapan şampuanlar, hücreleri yenilemekte etkili olmayacaktır.
  • Saçları çok sıcak suyla yıkamak, nem dengesini bozacağından, ılık su tercih edilmelidir. Böyle yaptığınızda saçların matlaşmasına ve kurumasına sebep olursunuz.
  • Sürekli olarak fön makinesi ve düzleştirici kullanmaya ara veriniz. Bunlar saç kırıklarına ve matlaşmaya sebep olurlar.
  • Banyodan sonra saçlarınızı kurutma makinesiyle kurutmanız gerekir. Islak saç kirli havayı emeceğinden saçta kepek oluşumuna sebep olur.
  • Elektriklenen saçlara şampuandan sonra uçlarına bakım kremi uygularsanız, bu sorununuz çözülecektir.
Saç bakımı, saçların sağlıklı ve güçlü kalmasını sağlamak için düzenli ve uygun yöntemlerle yapılmalıdır. Doğru bakım ile saçlarınızın daha parlak, canlı ve dayanıklı olmasını sağlayabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Saçkıran Nedenleri

Saçkıran Nedenleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Evde Saç Bakımı ve Önerileri

Evde Saç Bakımı ve Önerileri

Saçkıran İlaçları Nelerdir?

Saçkıran İlaçları Nelerdir?

Dişi Saçkıran Belirtileri ve Tedavisi

Dişi Saçkıran Belirtileri ve Tedavisi

Saçkıran Çeşitleri Nelerdir?

Saçkıran Çeşitleri Nelerdir?

Saçkıran Nasıl Geçer?

Saçkıran Nasıl Geçer?