Saçkıran Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Saçkıran Belirtileri ve Tedavisi

Saçkıran (Alopesi Areata)

Saçkıran, bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Bu tür hastalıklarda, bağışıklık sistemi bilinmeyen bir nedenle kendi hücrelerini yabancı olarak algılar ve onlara saldırır. Saçkıran durumunda, kıl kökleri etrafındaki lenfosit adı verilen hücreler, sitokin adındaki kimyasalları salgılar. Bu kimyasalların etkisiyle saçlar dökülmeye başlar. Tıpta "alopesi areata" olarak adlandırılan bu durum, genellikle stresli bir dönem sonrasında ortaya çıkabilir. Başlangıçta belirgin bir özelliği olmadığından, çoğunlukla berbere gidişlerde fark edilebilir. Bu rahatsızlık, saçın büyümesini durdurarak, saçın kökünden ayrılmasına neden olur.

Saçkıranın bulaşıcılık özelliği bulunmamaktadır. Yemek, içmek, solunum yoluyla veya temasla bulaşmaz. Saçkıran, saçlı deride, kaşlar, sakal bölgesi, kirpikler ve vücudun diğer kıllı bölgelerinde görülebilir. Hastalık sıkça tekrarlandığından, hastaların yaşam kaliteleri olumsuz olarak etkilenmektedir. Çoğunlukla genç erişkin kişilerde sıkça görülen bir durumdur. Hastaların çoğu 20 yaşın altında ilk ataklarını yaşamışlardır. Rahatsızlıkta önce saçlar ani bir şekilde dökülür, daha sonra bölgede genişleme meydana gelir. Sonra saçların döküldüğü yerde beyaz gri renkte saçlar çıkmaya başlar. Döngü bu şekilde devam eder. Bir yandan dökülmeler, diğer yandan yeniden çıkan saçlar şeklinde sürekli tekrarlanır.

Saçkıran Nedenleri

Saçkıranın nedenleri kesin olarak bilinmemektedir. Ancak stres ve sinirsel etkenlerin önemli rol oynadığı düşünülmektedir. Bunun yanında, genetik faktörlerin de etkili olduğu belirlenmiştir. Ailesinde saçkıran olan kişiler, hastalık açısından riskli grupta yer almaktadır. Bu hastalarda tiroit sorunlarına ve kansızlık problemlerine sıkça rastlanmaktadır. Bunlar hastalığa doğrudan neden olmamakla birlikte, hastalığın şiddetlenmesine katkı sağlamaktadır. Hastalık genellikle 6 ay ile bir yıl içinde iyileşme belirtileri gösterir. Bu hastalarda tırnak sorunlarına da sıkça rastlanmaktadır. Tırnakların kalınlaşması, çizgiler oluşması gibi durumlar, saçkıran sorununun şiddetli olduğunu gösterir. Hastalığın teşhisinde laboratuvar testleri bulunmamaktadır. Ancak çocuklarda oluşan rahatsızlıklarda, mutlaka tiroit testleri yapılır.

Saçkıran Tedavisi

Bazı hastalar bu sorunla bir defa karşılaşmış olsalar da bazıları yıllar boyunca hastalığın etkisinden kurtulamazlar. Saçlar sürekli olarak dökülerek, yeniden çıkar. Hastalığın tekrarları kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazı kişilerde saçlar yeniden çıkarken beyaz olarak çıkar, daha sonra kendi rengine döner. Hastalığın seyri herkeste farklıdır. Tedaviye başlamadan önce, kişide bulunan doğumsal anomaliler, tiroit hastalığı gibi etkenlerin varlığı araştırılmalıdır. Bu rahatsızlık için kullanılan ilaçlar sadece saçların yeniden çıkmasını sağlar; hastalığın tekrarını ya da tedavisine kalıcı bir katkı sağlamaz. Saç dökülmesinin dışında ağrı ya da başka bir belirtiye neden olmayan bir rahatsızlıktır.

Saçkıran bulaşıcı özelliği olmayan bir hastalıktır. Ancak, psikolojik bozukluklara neden olabilir. Saçların dökülmesiyle depresyona girmek yerine, bununla mücadele edilmelidir. Görünüşünüzü şapka, peruk gibi yardımcı ürünlerle düzeltebilirsiniz. Kendinize değer vererek, değersizlik duygusunu yenmeye çalışın. Bunun herkesin başına gelebilecek bir olay olduğunu unutmayın. Tedavi için saçsız bölgelere steroid kremler uygulanabilir. Tedavide steroid tablet kullanımı saçların büyümesini sağlarken, tedavi sonlandırıldığında hastalık tekrar edebilir. Saçsız alanlara ultraviyole ışık tedavisi uygulaması da saçların yeniden çıkmasını sağlayabilir.

Saçkıran Bitkisel Tedavi Yolları

  • Hastalık nedeniyle saçlar tıraş edilir ve bölge haftada iki defa yıkanır.
  • Bir avuç kepek, altı bardak suda kaynatılır. Kaynattığınız karışımı süzerek içine bir bardak limon suyu ekleyin. Bu karışımla hastalıklı bölge yıkanmalıdır.
  • Bir çorba kaşığı zeytinyağı ve bir kahve fincanı soğan suyunu karıştırın. Bu karışımı hastalıklı bölgelere sürün.
  • Biraz ak kızıl ağaç yaprağını mikserden geçirerek suyunu çıkarın. Elde ettiğiniz suyu hasta olan bölgelere sürün.
  • Mantar enfeksiyonundan oluşan saçkıran için, üç tane sarımsak ve tuzu havanda dövün. İçine 1-2 damla alkol ekleyerek, temiz bir bezle hasta bölgeyi kızartana kadar ovun. Bu işlemi her hafta bir defa yapmalısınız. Üç hafta içinde hasta olan bölgede, saçlar yeniden çıkmaya başlayacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Feriköylü

29 Mayıs 2024 Çarşamba

6 yıl ugraştım bu dertle ama sonunda çaresini buldum rabbime çok şükür. Son olarak saçımda 17 bölgede vardı. Şu anda hepsi kapandı.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Feriköylü, bu zor süreci atlattığını duyduğuma çok sevindim. Rabbim daha nice şifalar versin. Senin azmin ve sabrın örnek olacak nitelikte. Gelecekte de sağlıklı ve mutlu olmanı dilerim.

2. Cevap
cevap

Çıgdem

Çaresı nedir acaba benım başımdada oldu malesef &128532;

soru

leman

20 Mayıs 2024 Pazartesi

arkadaşlar kim ne derse yaptım sarımsak doktor jilet ve daha neler neler hiç birşeye yaramadı taki bir bayan bana bi ilaç verene kadar arkadaşlar bayanın oğlunda olmuş ve bayan o kadar çok araştırmış ki sonunda en etkili ilacı yaptırmış ve bana da tavsiye etti satın aldım sadece1 ay sürdü saçlarıma geri kavuştum ve ben bir bayan olarak çok mutluyum şimdi

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Leman Hanım,

Yorumunuz için teşekkürler. Paylaştığınız deneyim gerçekten ilginç ve umut verici. İlacın adını ve nereden temin edilebileceğini bizimle de paylaşabilir misiniz? Bu bilgilere ihtiyacı olan başka kişiler de olabilir. Teşekkürler!

soru

Azad

13 Mayıs 2024 Pazartesi

Sur Pırgiç Ermeni Hastanesine gidin İstanbul Zeytinburnunda bendede vardı kafamda hiç saç kalmamıştı orda halen tedavi oluyorum yok olan saçlarım geri geldi Allahıma şükürler olsun

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Azad, Sur Pırgiç Ermeni Hastanesi hakkında verdiğin bilgi için teşekkürler. Bu tür olumlu deneyimler duymak gerçekten cesaret verici. Sağlığının düzeldiğine ve saçlarının geri geldiğine çok sevindim. Allah’tan sağlık ve afiyet diliyorum.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Evde Saç Bakımı ve Önerileri

Evde Saç Bakımı ve Önerileri

Popüler İçerikler

Saçkıran Tedavisi

Saçkıran Tedavisi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Saçkıran Bulaşıcımıdır?

Saçkıran Bulaşıcımıdır?

Saçkıran Kremi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Saçkıran Kremi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Saçkıran Nasıl Geçer?

Saçkıran Nasıl Geçer?

Bayanlarda Saçkıran Belirtileri ve Tedavisi

Bayanlarda Saçkıran Belirtileri ve Tedavisi

Saçkıran İlaçları Nelerdir?

Saçkıran İlaçları Nelerdir?