{ "title": "Yüzde Saçkıran", "image": "https://www.sackiran.gen.tr/images/yuzde-sackiran.jpg", "date": "20.01.2024 18:31:20", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "Yüzde saçkıran rahatsızlığı günümüzde birçok insanın başına gelmekte ve iyileşme süreci ve tedavi şekli uzun zaman alan bir rahatsızlıktır. Genel olarak stresten kaynaklanmakta olup çok nadir olarak başka sebeplerden kaynaklanmaktadır. Genel olarak bir mantar hastalığı olup yüzde bulunan sakal, kaş, kirpik gibi kılları döken bir rahatsızlıktır. Mantar kıl köklerinin arasında ilerleyerek kılların zayıflamasına ve kırılmasına neden olur. Yüzde saçkıran olan bölgelerde diğer bölümlere göre seyrelme dökülme gözle görülebilir bir şeklide fark edilmektedir. Oldukça can sıkıcı bir durum olup kişinin ruh sağlığını da olumsuz yönde etkilemektedir. Yüzde saçkıran oluşmasının oluşmasında bilinen en önemli neden stres ve kişinin yaşamış olduğu psikolojik travmalardır. Bunun dışında kalan kısım da ise genetik olma ihtimali oldukça yüksektir. Ailede veya geçmiş nesillerde saçkıran rahatsızlığı varsa eğer yüzde saçkıran olma ihtimali çok yüksektir. Yüzde oluşan saçkıran rahatsızlığı yenilen yiyeceklerle alakası yoktur. Bulaşıcı bir hastalık kesinlikle değildir. Başka insanlardan bulaşma ihtimali kesinlikle söz konusu değildir. Yüzde saçkıran görülen hastaların tahlillerinde genelde demir eksikliği ve kansızlık durumlarına oldukça sık bir şeklide rastlanmaktadır. 20 yaşın altındaki hastalarda ise tiroit rahatsızlığı olma ihtimali yüksektir ve gerekli tahlillerinin yapılması gerekmektedir. Kansızlık, tiroit gibi rahatsızlığı olan kişiler de saçkıran rahatsızlığı olacak diye bir şey yoktur. Sadece bu tip rahatsızlıklar hastalığın seyrinin hızlanmasına neden olmaktadır. Bazı rahatsızlıklarda hasta çok çabuk iyileşirken bazılarında ise tedavi süreci yıllarca sürmektedir.

Yüzde saçkıran rahatsızlığı, genelde erkeklerde sakal dökülmesinden dolayı aşırı derece sorun yaratmaktadır ve kişinin ruh sağlığını etkileyerek kendini toplumdan soyutlamasına neden olabilmektedir. Yüzde oluşan saçkıran hastalığının nedeni bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır. Bağışıklık sistemi nedeni belli olmayan bazı sebeplerden dolayı Kendi hücrelerini de yabancı hücre olarak görmeye başlarlar ve kendi hücrelerine karşı savaşmaya başlarlar. Bunun sonucunda da kıllarda seyrelme ve dökülme meydana gelir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması vücutta oluşabilecek birçok hastalığa neden olmaktadır. Yüzde saçkıran tedavisi için genel olarak tıpta kesin bir sonuç bulunmamaktadır. Genelde bitkisel tedavi yöntemleri kullanılır. Yüzde dökülen kılların tekrar çıkması kişiden kişiye değişmektedir. Bazı hastalarda çok kısa bir zamanda dökülen kıllar yerine gelebilirken, bazı hastalarda ise tedavi süreci uzun sürmekte ve hiç çıkmamaktadır. Tıpta kullanılan ilaçlar hastalığı yok etmez sadece seyrini yavaşlatmaktadır.

Bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir?
Günümüzdeki yaşam koşullarında stres ve iş yoğunluğunun artmasından dolayı oluşan yüzde saçkıran rahatsızlıkları geçmiş yıllara göre çok büyük bir artış göstermiştir. Ayrıca saman nezlesi ve alerjik rinit gibi rahatsızlığı olan kişilerde görülen yüzde saçkıran rahatsızlığı diğer hastalara göre tedaviye daha geç cevap verdiği gözlemlenmiştir. Yaşlı kesime oranla yüzde görülen saç kıran rahatsızlığı genç kesimde daha fazla görülmektedir.
" } ] }