{ "title": "Sakalda Saçkıran", "image": "https://www.sackiran.gen.tr/images/sakalda-sackiran.jpg", "date": "19.01.2024 17:46:42", "author": "Nihal ucar", "article": [ { "article": "Sakalda Saçkıran, bir tür deride üzerinde oluşan bir çeşit mantar enfeksiyonudur. Sakalda saçkıran bu bölgede yara gibi meydana gelen sakal kıran türünde bulaşıcı bir çeşit mantar kıl kesesinin ağız bölgesinde bulunur ve kesesine girer. Mantarın ortaya çıkardığı zararlı maddeler ile kıl kesesi ve çevresi iltihap alarak o bölgeyi yara yapar ve sakalları döker. Böylece deri üzerinde kabarıklık oluşturan, kırmızı, kabuklu ya da kanamalı yaralar lezyonlar sonucu kıl keseleri zarar görerek kıllar dökülür. Bu bölgede dökülen kıllar yüzünden pürüzsüz bir görünüm ortaya çıkar. Yara sivilce ve akne gibi durumlar oluşmaz. Bu durumdaki sakal kıran saçkırandan dolayı oluşan bir hastalıktır. Hijyen koşullarını yetersiz ise sakallarda saç kıran görülme sıklığı artmaktadır. Erkeklerin tümünde rastlanan bir durum olmamakla beraber olayın psikolojik olma faktörü yüksektir.

Aslında dökülme denince insanın aklına genellikle hemen saçta oluşan dökülmeler ve sorunlar akla gelir. Oysaki saçlarımız kadar olmasa bile insan vücudunda kıl bulunan her yerde buna benzer sorunlarla hemen hemen karşılaşılır. Sakalda saçkıran dışında yüzde kasta, kirpikte, saçta kısaca vücutta kıl olan her yerde görülür. Saç dökülmesi dışındaki diğer dökülmeler genellikle beraberinde hastalıkla birlikte gelişirler.

Sakalda saçkıran erkeklere özel bir durum olduğu için aslında bütün herkesin yakından bildiği saçkıran problemidir. Saçkıran hastalığı sadece sakalda değil bıyıklarda da ortaya çıkabilir. Bu sorundan alternatif tıp veya Uzman doktorlar tarafından ilaç yardımıyla da tedavisi vardır. Sakalda saçkıran nedeniyle dökülen sakallar tekrar çıkar mı diye endişelenip üzülmekten kaçının çünkü saçkıran kıl köklerine zarar vermeden dökülen bir türdür. Bu nedenle zarar görmeyen kıl kökleri mutlaka tekrar çıkar. Kök tarafı zarar görmüş olan sakal kökleri ise daha çıkması zor ve imkânsız bir hal alır. Unutmayın ki saç ve sakalda saçkıran hastalığının tedavisi 2 sene boyunca yapılmazsa kıl kökleri zarar görür ve tedaviye artık cevap vermez. Bu gibi durumlarda artık sakal ekimi yapılmaktadır gerekli olabilir. Sakalda saçkıran, gerginlik, stres, depresyon, psikolojik bozukluklar ve buna benzer ağır durumlara bağlı olarak ortaya çıkar. Sakalda saçkıran hastalığı ilk olarak küçük para büyüklükte dökülme olarak başlangıç gösterir. Bununla beraber ilerler ve küme olarak dökülmeler büyür ve giderek birbirine birleşir. Bu hastalık genellikle hayvan besleyen veya bakımını sağlayan kişilerde daha sık görülmektedir.

Sakalda saçkıran belirtileri nelerdir?
" } ] }