{ "title": "Saçkıran", "image": "https://www.sackiran.gen.tr/images/sackiran.jpg", "date": "21.01.2024 17:02:00", "author": "Arel", "article": [ { "article": "Saçkıran, bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Bağışıklık sistemi hastalıklarında sebebi belli olmayan bir nedenden dolayı, bağışıklık sistemi kendi hücrelerini yabancı olarak algıladığından, kendi hücreleri ile savaşa girişir. Bunun sonucunda kıl kökleri etrafındaki lenfosit adı verilen hücreler sitokin adındaki kimyasalları salgılar. Bu durum saçlarda dökülmelere neden olur. Tıpta alopesi areata olarak adlandırılan bir durumdur. Kişinin yediği besinlerle ilgili olmayan durum, genellikle stresli bir dönem sonrasında başlayabilir. Başlangıçta belirgin bir özelliği olmadığından, çoğunlukla berbere gidişlerde fark edilebilir. Bu rahatsızlık saçın büyümesini durdurarak, saçın kökünden ayrılmasına neden olur. Bu rahatsızlığın bulaşıcılık özelliği bulunmamaktadır. Yemek, içmekle, solunum yoluyla, temasla bulaşıcılığı mümkün değildir. Bu rahatsızlık saçlı deride, kaşlar, sakal bölgesi, kirpikler ve vücudun diğer kıllı bölümünde görülebilir. Hastalık sıkça tekrarlandığından, hastaların yaşam kaliteleri olumsuz olarak etkilenmektedir. Çoğunlukla genç erişkin kişilerde sıkça görülen bir durumdur. Hastaların çoğu 20 yaşın altında, ilk atakları yaşamışlardır. Rahatsızlıkta önce saçlar ani bir şekilde dökülür, daha sonra bölgede genişleme meydana gelir. Sonra saçların döküldüğü yerde beyaz gri renkte saçlar çıkmaya başlar. Döngü bu şekilde devam eder. Bir yandan dökülmeler, diğer yandan yeniden çıkan saçlar, şeklinde sürekli tekrarlanır.

Saçkıran nedenleri nedir?

Rahatsızlığın nedenleri belli değildir. Ancak rahatsızlığın oluşmasında stresin, sinirsel etkenlerin önemli olduğu bilinmektedir. Bunun yanında genetik faktörlerin etkili olduğu belirlenmiştir. Ailesinde saçkıran olan kişiler hastalık açısından riskli grupta yer almaktadır. Bu hastalarda tiroit sorunlarına ve kansızlık problemlerine sıkça rastlanmaktadır. Bunlar hastalığa neden olmamakla birlikte, şiddetlenmesine katkı sağlamaktadır. Hastalık genellikle 6 ay ile bir yıl içinde iyileşme belirtileri verir. Bu hastalarda tırnak sorunlarına da sık rastlanmaktadır. Hastalarda tırnakların kalınlaşması, çizgiler oluşması gibi durumlar görülmesi, saçkıran sorununun şiddetli olduğunu gösterir. Hastalığın teşhisinde yapılan laboratuvar testleri bulunmamaktadır. Fakat çocuklarda oluşan rahatsızlıklarda, mutlaka tiroit testleri yapılır.

Saçkıran tedavisi nasıl yapılır?

Bazı hastalar bu sorunla bir defa karşılaşmış olsalar da bazıları yıllar boyunca hastalığın etkisinden kurtulamazlar. Saçlar sürekli olarak dökülerek, yeniden çıkar. Hastalıkta olan tekrarlar kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazı kişilerde saçlar yeniden çıkarken beyaz olarak çıkar. Daha sonra kendi rengine döner. Hastalığın seyri herkeste farklıdır. Hastalığın tedavisine başlamadan önce kişide bulunan doğumsal anomaliler, tiroit hastalığı gibi etkenlerin varlığı araştırılmalıdır. Bu rahatsızlık için kullanılan ilaçlar sadece saçların yeniden çıkmasını sağladığından, hastalığın tekrarını ya da tedavisine katkı sağlamaz. Saç dökülmesinin dışında ağrı ya da başka bir belirtiye neden olmayan bir rahatsızlıktır. Bulaşıcı özelliği yoktur. Kişilerde psikolojik bozukluklara neden olabilir. Saçların dökülmesiyle depresyona girmek, içe kapanmak yerine bununla mücadele edilmelidir. Görünüşünüzü şapka, peruk gibi yardımcı ürünlerle düzeltebilirsiniz. Kendinize değer vererek, değersizlik duygusunu yenmeye çalışın. Bunun herkesin başına gelebilecek olan bir olay olduğunu unutmayın. Hastalığın tedavi edilmesi için, saçsız bölgelere steroid kremler uygulanabilir. Tedavide steroid tablet kullanımı saçların büyümesini sağlarken, tedavi sonlandırıldığında yeniden tekrarlama özelliği gösterir. Saçsız alanlara ultraviyole ışık tedavisi uygulaması da saçların yeniden çıkmasını sağlayabilir.

Saçkıran bitkisel tedavi yolları nedir?
" } ] }