{ "title": "Saçkıran Nasıl Geçer", "image": "https://www.sackiran.gen.tr/images/sackiran-nasil-gecer.jpg", "date": "20.01.2024 08:50:10", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "Saçkıran Nasıl Geçer, Saçkıran, mantar enfeksiyonunun yol açtığı bir cilt hastalığıdır. Özellikle saç ve sakal da oluşan kalıcı dökülmelere neden olur. Saçkırana sebep olan mantarlar, ayak parmaklarında, tırnaklarda, saçta, deride ve kılların olduğu yerde mantar enfeksiyonuna yol açarak burada kalıcı dökülmelere neden olur. Saçkıranın iki türü vardır. Erkek ve dişi saçkıran olarak ikiye ayrılır. İki türün farkı erkek saçkıran sabit bir noktada kalıcı dökülmeye sebep olurken, dişi saçkıran birçok noktada kalıcı dökülmeye sebep olur.

Saçkıran Nasıl Geçer?

Saçkıran bir cilt hastalığı olduğu için, öncelikle sıkıntı ve stresten uzak durulmalıdır. Aynı zamanda başkalarının kullandığı havlu ve tarağı kullanmak ve kişisel eşyalarını kimseye kullandırmaması gerekir. Saçkıran tedavisi mümkün olan bir cilt hastalığıdır. Tedavi aşamasında ilk öncelikle saçkırana neden olan mantarların tedavisi ve yok edilmesi gerekir. Bunun için birtakım ilaç iğne ve mantar kremleri uygulanır. Enfeksiyona bağlı olarak oluşan mantarların tedavisi için genellikle toz veya tablet ilaçlar daha çoğunlukta kullanılır.

Saçkıran tedavisinde en iyi sonuç veren yöntemlerden biri de sarımsaktır. Hemen hemen her yerde kolayca bulabileceğiniz sarımsağın ortasından ikiye bölerek kellik oluşan bölgeye günde iki kere masaj yaparak sürün. Sarımsak asitli olmasından dolayı derinizi biraz yakabilir ancak bu bölgede saç çıkmasını sağlar. Fakat bu yöntem kalıcı olamayan ve çok problemli olmayan saçkıran tedavisinde geçerlidir. Çoğu saçkıranların yüzde 98'i sorunlu olmayan ve kalıcı olmayan saçkıranlardır. Bu nedenle sarımsak yöntemi işe yarar. Sarımsak tedavisini en az günde bir iki kere ve iki ay boyunca uygulamanız gerekir.

Sarımsak tedavisi saçkıran için çok fayda sağlar. Ancak ilerlemiş ve kalıcı olan saçkıran için yetersiz kalabilir. Bu nedenle kişinin öncelikle moralini yüksek tutması, ani stres ve gerilimlerden uzak durarak ilaç tedavisine geçmesi gerekir. Etkisi bilimsel olarak da kanıtlanmış olan Capsaicin ve Procain içeren ilaçlar kullanılmaya başlanması saçkıran tedavisinde etkili olacaktır. Başarı şansı yüzde elli olarak ispatlanmıştır. Ayrıca saçkıranın üç yöntemle gitme şansı da çok yüksektir. Bunlar kortizon içeren ilaçlar, Sadbe ve Dpcp içeren ilaçlardır.

Kortizon: kortizon sadece iğne olarak vücuda uygulandığından etkisi diğer ilaçlara oranla yüzde yetmiştir. Doktorlar tarafından en çok uygulanan yöntem olmasına rağmen kalıcı saçkıran cilt hastalıklarında uygulanması sadece zaman kaybıdır. Bu nedenle daha etkili yöntemler bulunması daha doğru olur. Bunun için en etkili yöntem Sadbe yöntemidir.

SADBE: Etkinliği bilimsel olarak da kanıtlanmış olan SADBE içerikli ilaçları en çok Avrupa ülkeleri kullanmakta ve büyük etkisini görmektedir. Son zamanlarda Rol-on olarak da satılan SADBE içerikli Rol-on halk arasında büyük ilgi görmektedir. Sadece eczanelerde bulunan SADBE içeriğindeki capsaicin ile saç köklerini uyarır ve procain ile de deri altındaki damarları genişleterek burada saç çıkmasını sağlar.

DPCP: Saçkıran için kesin etkin sonuç vermesine rağmen DPCP içeren ilaçlar kısırlığa neden olmaktadır. Bu nedenle pek de tavsiye edilmeyen bir yöntemdir.
" } ] }