{ "title": "Saçkıran Mantarı", "image": "https://www.sackiran.gen.tr/images/sackiran-mantari.jpg", "date": "21.01.2024 05:51:56", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Saçkıran Mantarı, halk arasında saçkıran olarak bilinen bu rahatsızlık; tıptaki adıyla \"alopecia areta\" hastalığıdır. Adından da anlaşıldığı üzere daha çok saçlarda etkin olan ve mantar enfeksiyonunun neden olduğu saçkıran mantarı, bir tür cilt rahatsızlığıdır. Meydana geldiği bölgenin üzerinde bulunan tüylerin dökülmesine yol açar. Dişi ve Erkek saçkıran olarak iki türde görülür. Dişi saçkıran, yayılması daha hızlı ve güçlüdür. Aynı zamanda kalıcı olabilmektedir. Erkek dediğimiz saçkıran türü ise bunun tam tersi yayılmada daha yavaştır.

Hem hayvanlarda hem de insanlarda görülebilen saçkıran mantarı; bünyenin zayıf olmasına bağlı olarak, çocuklarda ve ergenlerde görülme sıklığı daha çoktur ve kolayca ortaya çıkabilir. Önlemi alınmayan saçkıran mantarı, kaş ve sakal gibi diğer bölgelere de sıçrar. Deri üzerinde pul şeklinde cilt yamaları oluşur ve kaşıntılıdır. Bulaşıcı özelliği bulunan bu rahatsızlık; tarak, havlu ve yastık gibi kişisel araçların paylaşılması ya da direk cilt teması ile kişiden kişiye geçebilir.

Saç Kıran Mantarı Belirtileri: bu hastalığın en belirgin işareti, derinin dış görüntüsü küçük sivilce ve kabarcık şeklinde olmasıdır. Bu kabarcıklar bir süre sonra etkilediği bölgede daire şeklinde genişleyerek saçı dökmeye başlar. Oluştuğu yerde saç kökleri zayıflar ve saçlarda kolay kırılmalar yaşanır. Tedavi edilmediği takdirde, bu dökülmeler kalıcı saç kaybına neden olabilir. Kafa derisinde siyah noktalar, iltihaplı ve ağrı hissi veren kısımlar da meydana gelebilir. Beyaz renkte kepeklenme görülmesi de belirtiler arasındadır.

Saç Kıran Mantarı Nedenleri: Yukarıda da bahsettiğimiz gibi saçkıran, mantarların sebep olduğu sinsi ve saç için ciddi bir cilt problemidir. Bulaşma yolu ile meydana gelmesi dışında; çinko, demir ve biotin eksikliği olan bazı hastalarda daha hızlı yayıldığı anlaşılmıştır. Birçok hastalık gibi saçkıran mantarını, aşırı üzüntü ve stres de tetikleyebilir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması bu hastalığa yakalanma riskini arttırır. Yani saçkıran mantarına neden olan faktör, bir bakıma kişinin kendi vücududur.

Saç Kıran Mantarı Tedavisi: Fiziksel muayene ile tanısı konuşan saçkıran mantarı için kan testleri de istenebilir. Böylelikle varsa farklı nedenler saptanor. İlk olarak derinin hava alabilmesini sağlayabilmek için oluştuğu bölgedeki kıllar tamamen kesilmelidir. Daha sonra mantar tedavisine başlanır ve hastadaki kaşıntı gibi diğer şikâyetlerin yok edilmesine yardımcı ilaçlar verilir. Mantar durdurulduktan sonra dökülen saçların yerine yenilerinin gelebilmesi için çeşitli yöntemler uygulanır. Yeni saçların çıkmaya başlaması bu hastalığın sona erdiğinin göstergesi olarak kabul edilir. Ayrıca en az iki günde bir saçlar yıkanmalı ve hijyen kurallarına uyulmalıdır.
" } ] }