{ "title": "Saçkıran Hastalığı", "image": "https://www.sackiran.gen.tr/images/sackiran-hastaligi-8940.jpg", "date": "18.01.2024 23:58:41", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Saçkıran hastalığı, tıpta alopesi areata denilen birbağışıklık sistemi hastalığıdır. Bu hastalıklarda, bağışıklık sistemi kendi hücrelerini yabancı olarak algılar ve kendi hücreleri ile savaşa girişir. Bundan dolayı kıl kökleri etrafındaki lenfosit adlı hücreler, sitokin adındaki kimyasalları salgılar. Böyle bir durumda da saç dökülmeleri gözlemlenir. Bu durum kişinin yedikleri besinlerden kaynaklanmamaktadır. Genellikle stresli bir dönem sonrasında görülmektedir. Başlangıçta belirgin bir özelliği görünmediğinden, çoğunlukla berbere gidildiğinde fark edilmektedir. Saçkıran hastalığı, saçın büyümesini durdurarak, saçın kökünden ayrılmasına sebep olur. Bu hastalığın bulaşıcı bir özelliği bulunmamaktadır. Bu hastalık sakal bölgesi, kaşlar, kirpikler, saçlı deride ve vücudun diğer kıllı bölümlerinde görülebilmektedir. Bu sorun sıkça tekrarlandığından, kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Genellikle genç erişkin kişilerde daha sık görülmektedir. Hastalar ilk ataklarını 20 yaşın altında yaşamışlardır. Bu hastalıkta önce saçlar aniden dökülür ve daha sonra bölgede genişleme meydana gelir. Saçların döküldüğü yerde sonrasında, beyaz gri renkte saçlar çıkmaya başlar ve döngü bu şekilde devam eder.

Saçkıran hastalığı nedenleri arasında stres ve genetik faktörlerin etkili olduğu belirlenmiştir. Ailesinde saçkıran hastalığı olanlar riskli grupta yer almaktadır. Ayrıca bu hastalarda kansızlık ve tiroit sorunlarına sıkça rastlanmaktadır. Bu sorunlar hastalığa sebep olmamakla birlikte, şiddetlenmesine katkı sağlamaktadır. Saçkıran hastalığı genellikle 6 ay ile 1 yıl içinde iyileşme belirtileri göstermektedir. Saçkıran hastalığı olanlarda tırnak sorunlarına da sık rastlanmaktadır. Hastalarda tırnaklarda çizgiler ve kalınlaşma görülmesi, saçkıran hastalığının şiddetli olduğu göstermektedir. Saçkıran hastalığının teşhisinde laboratuvar testleri bulunmamaktadır. Ancak çocuklarda görülen hastalıklarda mutlaka tiroit testleri yapılır.

Saçkıran hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Bu hastalığın seyri herkeste farklılık göstermektedir. Hastada tiroit hastalığı ve doğumsal anomaliler gibi etkenlerin varlığı araştırılmalıdır. Saç dökülmesinin dışında başka bir belirti göstermemektedir. Hastalığın tedavisinde, saçsız bölgelere steroid kremler uygulanabilir. Ayrıca steroid tablet kullanımı da saçların büyümesini sağlamaktadır. Başka bir yöntem olarak da saçsız bölgelere ultraviyole ışık tedavisi uygulaması saçların tekrar çıkmasını sağlayabilir.

Saçkıran hastalığı bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir?
" } ] }