{ "title": "Saçkıran Çeşitleri", "image": "https://www.sackiran.gen.tr/images/sackiran-cesitleri.jpg", "date": "20.01.2024 05:24:49", "author": "mehmet özer", "article": [ { "article": "Saçkıran Çeşitleri, Saçkıran hastalığı mantarların sebep olduğu, saç derisine yerleşen mantarların oluşturdukları enfeksiyon sonucu deriye yayılan ve yer yer saç kaybına yol açan bir hastalıktır. Saçkıran hastalığının en önemli hasarı mantarın türüne ve zamanında müdahale edilememesi üzerine kafa derisinde kalıcı saç kayıplarına sebep olabilmesidir. Saçkıran hastalığı asıl olarak mantarların yol açtığı enfeksiyon sonucu ortaya çıkmakta ise de ender olarak kimi kişilerde şiddetli stres sonucu da ortaya çıkabilmektedir. Saçkıran hastalığı herkeste görülebilmekle beraber daha çok belirli hastalığı olanlarda, çocuklarda ve ergenlik çağındaki gençlerde daha sık görüldüğüne rastlanmaktadır. Mantarların sebebiyet verdiği bir hastalık olması sebebiyle de saçkıran bulaşıcı bir hastalıktır dolayısıyla saçkıran hastası olan hastaların kullandığı tarak, tırnak makası, şapka gibi özellikle hastalıklı bölgeye temas eden kişisel eşyalarına temastan kaçınılmalıdır.

Saçkıran Çeşitleri

Saçkıranın vücutta yayılma durumuna, belirtilerine, oluşturduğu hasara ve bıraktığı kalıcı hasara ve saçkırana sebep olan mantarının türüne ve özelliklerine göre 2 çeşidi vardır bunlar, erkek saçkıran ve dişi saçkıran olarak adlandırılır. Dişi saçkıran tipi hastalık, erkek saçkıran tipine göre çok daha hızlı ve sürekli yayılır ve daha güçlüdür, dişi tip, saç derisinin her bölgesine hızlı bir şekilde yayılır ve tedavi edilmesi daha fazla güç olduğu gibi erkek tipi saçkırana göre tedavisi çok daha fazla süre alır. Dişi tip saçkıran hızlıca yayıldığı saç derisinin tamamında güçlü bir şekilde kalıcı hale gelir. Dişi tip saçkıranın, erkek tip saçkırana oranla daha zararlı olarak nitelendirilmesinin en büyük sebebi ise tedavi sonrası dahi kalıcı saç kaybına ve kafa derisinde kalıcı ize sebep olabilmesidir. Erkek tipi saçkıran ise dişi tipi saç kırana göre daha yavaş yayılır ve etki ettiği bölge daha azdır ayrıca dişi tipi saçkırana göre tedavisi daha kısa sürer ve en önemlisi de dişi tipi saçkırandan farklı olarak tedavi sonrası kalıcı saç kaybına veya saç derisinde ize sebebiyet vermez.

Saçkıran şüphesi olan hastanın ivedilikle cilt doktoruna başvurması, doğru teşhisin konması ve doğru tedavinin uygulanması için önemlidir. Özellikle dişi tipi saçkıran da erken tanının konması ve tedaviye hemen başlanması hastalığın daha hızlı yayılmasını önleyebileceği gibi tedavi sonrası oluşabilecek kalıcı saç kaybı ve saç dersinde iz kalması ihtimalini de önemli ölçüde azaltır. Bu yazımızda sizinle saçkıran hastalığı ve saçkıran çeşitleri hakkında hazırladığımız temel bilgileri paylaştık. Unutmayın saçkıran tedavisi için en doğru ve hızlı tedavi yöntemine doktorunuz vasıtasıyla ulaşabilirsiniz.
" } ] }