{ "title": "Çocuklarda Saçkıran", "image": "https://www.sackiran.gen.tr/images/cocuklarda-sackiran.jpg", "date": "20.01.2024 12:17:23", "author": "Erkan Kar", "article": [ { "article": "
Çocuklarda Saçkıran, Saçkıran hastalığı bir mantar hastalığıdır. Bu hastalıkta kafa bölgesinin saçın olduğu yerlerinde oluşan yuvarlak bir tabaka ya da tabakalar varsa kişi saçkıran olmuştur. Bu hastalık bir bağışıklık sistemi esaslı bir rahatsızlıktır fakat genetik nedenli sorunlar sebebiyle de bu hastalık görülebilir. Çocuklarda saçkıran hastalığın belirtileri ve hastalığa yakalanma nedenleri yetişkinlerden farklı değildir. Genellikle aynı şekilde tanı ve tedavi yöntemi uygulanır.

Çocuklarda saçkıran genellikle 2 ya da daha fazla yaşı olan çocuklarda görülür. İki yaşının altındaki çocuklarda ya da bebeklerde bu hastalık ile çok nadir karşılaşılır. Yine çocuk köy gibi hayvan ve böceklerin çok olduğu bir ortamda büyüyor ise bu hastalığa yakalanma riski biraz daha fazladır. Bundan farklı olarak çocuğun geçirdiği bazı hastalıklar ya da hastalığı önlemek için olunan aşılar veya alınan ilaçlarda çocuklarda saçkırana neden olabilir.

Çocuklarda saçkıran hastalığının önemli nedenlerinden birisi de stres ve depresyondur. Genellikle çocukların stres ya da depresyon gibi psikolojik sorunlara yakalanmadığı zannedilir. Fakat çocuklar evdeki sorunlardan en çok ve en rahat şekilde etkilenebilen bireylerdir. Yine de burada bahsedilen stres öyle basit nedenlerle meydana gelen streslerin aksine büyük streslerdir. Mesela aile fertlerinden birisinin yaşamını yitirmesi, ailede sürekli şiddetli kavgaların yaşanması ya da çocuğun çok sevdiği beslediği evcil hayvanının ölmesi gibi büyük nedenlerdir.

Nasıl Anlaşılır?

Bu hastalığın fark edilmesi o kadar zor değildir. Anne babaların dikkat etmesi gereken şey eğer çocuğunuzun saçında yuvarlak şekilde saç dökülmesi ya da saç kırılması görülüyor ise çocuğunuzun başında küçük küçük bazı yerlerinde ya da yerde bir kellik görünüyorsa çocuğunuz saçkıran olmuştur. Bu mantar hastalığı korkulacak kadar önemli bir rahatsızlık değildir. Çocuğunuza dış görünüm dışında herhangi bir acı ya da sızı yaşatmaz. Sadece saç derisinde bir kabuk oluşturur ve kaşıntı yapar. Çocuklarda saçkıran hastalığı bulaşıcı özellikler sergilediği için aile çocuğunun başkasına ait tarak gibi özel eşyaları kullanmadığına dikkat etmelidir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuğunuzda saçkıran varsa yapacağınız ilk şey bir doktora başvurmaktır. Doktor genellikle oluşan mantara karşı bir sprey ya da bir krem kullanmanızı telkin edecektir. Bazı durumlarda yine doktorunuzun önereceği özel bir şampuan kullanmak bile yeterlidir. Çocuklarda saçkıran hastalığının tedavisi 21 gün ya da bir ay kadar sürer. Bu süre içinde çocuğun ailesine düşen en önemli görev çocuğun ilacı zamanında ve düzenli kullanmasını sağlamaktır. Anne babalar çocuğun ilacı aldığı süre boyunca çocuğunun ilaca bir alerjik reaksiyon gösterip göstermediğini kontrol etmelidir. Çünkü bazen bu ilaçlar çocukların hassas ciltlerinde çeşitli reaksiyonlara neden olur.

Korunma Yolları Nelerdir?
" } ] }